Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Περι Λέντη

Επιστημονική (όπως πάντα) ανάλυση

Μιας και θίξαμε το Φουσέκη, ας κάνουμε μνεία στο Λέντη που για όσους δε γνωρίζουν, είναι ο φερόμενος πατέρας και πνευματικός ηγέτης της τηλεφωνικής φάρσας.

Επισημαίνεται στους αξιότιμους αναγνώστας οτι ο Λέντης είναι ένας φαρσέρ που κυκλοφόρησε τα κατορθώματά του σε κασέτα, η οποία πιο πρόσφατα βρήκε το δρόμο τους στο ίντερνετ. Οι φάρσες του είναι χυδαίες και ποντάρουν κυρίως στο βρίσιδι, το μπινελίκι και το χώσιμο και γι' αυτό δεν αρέσει στους περισσότερους.

Πριν ξεκινησουμε, πρέπει να αναφέρω οτι μια ανάλυση για το έργο του Λέντη υπάρχει στο http://ktel-3.tripod.com/behindthedevice.htm το οποίο προσπαθεί να φτιάξει το ψυχογράφημα και το προφίλ του Λέντη, οδηγούμενο σε λογικά, αλλά ημιαυθαίρετα συμπεράσματα. Η δική μου ανάλυση εμβαθύνει σε άλλα σημεία αλλά το παραπάνω λινκ δίνει μια πιθανή εικόνα για το πιθανό προσωπικό περιβάλλον και το ψυχολογικό υπόβαθρο του Λέντη.

Όρισμός και ταυτότητα
Με το όνομα "Λέντης" (για την προέλευση και τη σημασία του ονόματος βλέπε παρακάτω) εννοούμε 2 τουλάχιστον άτομα τα οποία πραγματοποίησαν, προφανώς σε συνεργασία, τις φάρσες αυτές. Μερικές απο αυτές, τις έκαναν και οι δυο μαζί (σταματούσε ο ένας και συνέχιζε ο άλλος). Οι δυο τους μάλιστα έχουν ίδια φιλοσοφία και χρησιμοποιούν παρόμοιες ατάκες, μέθοδο και σφοδρότητα στις φάρσες.

Για αυτο το λόγο μάλλον, ο κόσμος τους αποκαλεί Λέντη και αναφέρεται σε αυτούς στον ενικό, και (ειδικά οσοι δεν προσέξαν τη διαφορά στη φωνή) τους θεωρούν ένα άτομο. Κι εγω στην αρχή, παρότι είχα την εντύπωση οτι άκουγα διαφορετικές φωνές, δεν μπήκα στον κόπο να σκεφτώ αν "ο Λέντης" είναι "οι Λέντηδες" και να συγκρίνω! Την αλήθεια τη διάβασα πολυ αργοτερα, στο παραπάνω λινκ!

Πριν συνεχίσουμε, ας ξεκαθαρίσουμε ποιοί είναι οι δύο "Λέντηδες".
  • Ο ένας, ας τον ονομάσουμε Μπουκωμένο, έχει λίγο βραχνή και μπουκωμένη φωνή, και γενικώς ακούγεται πιο μάγκας. Η φωνή του είναι η πιο χαρακτηριστική. Αυτός έχει κάνει τις πιο πολλές φάρσες όπως για παράδειγμα τη φάρσα με τη Στέλλα ("Έλα να μας γαμήσεις") και την I want to speak with Jenny please.
  • Ο δεύτερος, ας τον ονομάσουμε Συναχωμένο, έχει πολύ πιο λεπτή και ευγενική φωνή. Ενίοτε ακούγεται γελαστός και η φωνή του είναι ένρινη (ακούγεται σα συναχωμένος). Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι πιο ευγενικός ή μαλακός απο τον άλλο, γιατί κι αυτός χώνει μπινελίκι χωρίς προηγούμενο. Έχει κάνει λιγότερες φάρσες απο το Μπουκωμένο (γύρω στις 9) όπως η "μπουκωμένη με πούτσους".
  • Τέλος να αναφέρω την πιθανότητα οτι μπορεί να υπάρχει και τρίτος Λέντης, του οποίου η φωνή να μοιάζει με του Συναχωμένου και να τους μπερδεύουμε. Αυτό το λέω επειδή σε κάποιες φάρσες οπου εντοπίζω το Συναχωμένο, η φωνή ακούγεται λίγο διαφορετική, κανοντας με να υποψιαστω οτι δεν ειναι ο ιδιος. Παροτι προσπαθησα να τις ακουσω προσεκτικα, δεν μπορεσα προς το παρον να βρω μια σημαντική διαφορά, μιας και το πιο πιθανό είναι ο ίδιος να αλλάζει τη φωνή του, και γι'αυτό προς το παρόν θα θεωρήσω δεδομένο οτι οι Λέντηδες είναι 2. Επιφυλάσσομαι όμως να κάνω μια πιο προσεκτική σύγκριση.
Οι φάρσες οπου ακούγονται και οι δύο, είναι τουλάχιστον 4.

Οι δύο Λέντηδες πιθανότατα είναι κολητοί, ή ακόμα και αδέλφια.

Το ερώτημα που μένει τωρα είναι το εξής: ποιός απο τους δύο είναι Ο ένας και αληθινός, ο "ορίτζιναλ" Λέντης; Ποιός απο τους δύο έχει το δικαίωμα για αυτόν τον τίτλο; Προσωπικά έχω συνδυάσει το όνομα Λέντης με τον Μπουκωμένο, μιας και η φωνή του έιναι πιο χαρακτηριστική, και έχει κάνει τις πιο πολλές φάρσες. Ο Συναχωμένος όμως έχει κάνει εξίσου αξιομνημόνευτες και χαρακτηριστικές φάρσες και είναι και αυτός που καθιέρωσε το όνομα "Λέντης", στη φάρσα που λέει "Ο Λέντης είμαι, ο σέντερ μπακ" (περισσότερα βλ. παρακάτω).

Προς το παρόν λοιπόν θα αφήσω αυτό το τυπικό ερώτημα να πλανάται χωρίς απαντηση και ενίοτε θα αναφέρομαι συνολικά και στους δύο στον ενικό.

Το όνομα "Λέντης"
Ο Λέντης (και οι δύο) είχαν μια τεχνική στις φάρσες τους, να αναφέρουν κάποια συγκεκριμένα ονόματα. Αυτά τα χρησιμοποιούσαν για ομοιοκαταληξία, και να ξεκινήσουν το βρισίδι.

Τα ονόματα αυτά ήταν (αλφαβητική σειρά):
  • Ανέστης (ομοιοκαταληξία με το "ο πούτσος μου ο πυροσβέστης")
  • Αργύρης (ομοιοκαταληξία με "ο πούτσος μου ο μουσαφίρης")
  • Άρης (ομοιοκαταληξία με "ο πούτσος μου ο παπάρης")
  • Ηρακλής (ομοιοκαταληξία με "ο πούτσος μου ο μερακλής")
  • Λέντης (ομοιοκαταληξία με "ο πούτσος μου ο λεβέντης")
  • Σταμάτης (ομοιοκαταληξία με "ο πούτσος μου ο ακαμάτης")
Άλλοτε ο φαρσέρ "ζητούσε" αυτά τα ονόματα ("ξέρετε ποιόν Αργύρη θέλω; Τον πούτσο μου το μουσαφίρη"), άλλοτε συστηνόταν με αυτά ("ξέρετε ποιος Ανέστης είμαι; Ο πούτσος μου ο πυροσβέστης").

Φυσικά χρησιμοποιούνταν και άλλα άσχετα ονόματα (Κώστας, Βάγγος, Νίκος κλπ).

Για ποιό λόγο λοιπόν επικράτησε το όνομα "Λέντης" για να αναφερθεί σε αυτόν/ούς τον/τους φαρσέρ; Πιθανότατα επειδή απο τα παραπάνω, είναι το μόνο που "δεν υπάρχει" και το πιο χαρακτηριστικό. Ο πραγματική αιτία όμως βρίσκεται σε μία ή δυο φάρσες του Συναχωμένου, οπου όταν τον ρωτάνε, συστήνεται ως Λέντης. Για κάποιο λόγο αυτή η ατάκα εντυπώθηκε στο συλλογικό ασυνείδητο των θαυμαστών του Λέντη, και το συγκράτησαν.

Η αλήθεια είναι οτι το Λέντης είναι ενα υπαρκτό επίθετο που μπορεί κανείς να βρει στον τηλεφωνικό κατάλογο. Είναι άγνωστη όμως η σημασία που είχε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πιθανόν να επρόκειτο για παρατσούκλι.

Ποιό να είναι όμως το πραγματικό όνομα του Λέντη; Σε κάποια φάρσα, μια γυναίκα ισχυρίζεται πως τον αναγνώρισε, τον αποκαλεί "Δημήτρη" και τον βρίζει. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο Συναχωμένος Λέντης όντως ήταν ο Δημήτρης που νόμιζε το "θύμα", ή αν το θύμα απλά μπλόφαρε. Ο Λέντης παρέμενε ατάραχος.

Τα θύματα
Αξίζει να κάνουμε μια ανάλυση συνολικά στα "θύματα" που διάλεγε ο Λέντης και να εξετάσουμε εαν όντως αποτελούσαν κάποιο στόχο.

Δεν είναι ξεκάθαρο τί σχέση είχε με τα θύματα, αλλά πιθανόν είναι να τα έβρισκε τυχαία τουλάχιστον απο κάποιο τηλεφωνικό κατάλογο. Στις περισσότερες φαίνεται να ξέρει ποιον ζητάει. Πιθανόν και να του έλεγαν οι γνωστοί του κάποια άτομα που έχουν απωθημένα, και να του έκαναν "παραγγελιά" να τα μπινελικώσει.

Σε κάποια σημεία οπου αναφέρει περιοχές της Αθήνας, μου δημιουργείται η εντύπωση οτι τα θύματα είναι σε προνομιακές περιοχές. Σε μία πχ αναφέρει "θα σας γαμήσω όλους εκει στη Γλυφάδα καριολομούνικα". Σε μία άλλη, αναφέρει τηλέφωνο που (σήμερα τουλάχιστον) αντιστοιχεί σε Κηφησιά. Αυτό είναι ένδειξη οτι τα θύματα του Λέντη αποτελούσαν "στόχο" βάσει γεωγραφίας και κλάσης. Περισσότερα για την ανθρωπογεωγραφία του Λέντη, παρακάτω.

Αυτο που καταλαβαινουμε ειναι οτι καποια απο τα θύματα τα ειχε ενοχλήσει και στο παρελθόν. Επίσης μερικά θύματα ακούγονται σε πάνω απο μια φάρσα, όπως η κυρία Στέλλα, ο άντρας της Ρούλας (σε κάποια φαρσα μιλάει με κάποια Ρούλα, ίσως την ίδια), και μάλλον η Μάιρη στην οποία κάνει τον Αμερικάνο.

Πολλά απο τα θύματά του, φαίνεται να είναι ηλικιωμένοι, και γονείς 50-70 χρονών αν κρίνουμε απο τη φωνή. Αυτό όμως δεν εμποδίζει το Λέντη να τους βρίζει καθώς και τα σόγια τους, γονείς, σπίτια κλπ. Δεν αργούν όμως και οι κυράτσες να "πάρουν μπρος" και να ανταποδώσουν το μπινελίκι, ανάβοντας έτσι τη φάρσα.

Απο την πρώτη φορα που άκουσα τις φάρσες εντύπωση μου έκανε οτι όταν τα θύματα μπαίνουν στο παιχνίδι, αναφέρονται "στην μάνα και την αδελφή" του Λέντη για να τον βρίσουν. Η μάνα είναι συχνός στόχος προσβολής, αλλά προσωπικά δεν είχα ξανακούσει ποτέ να βρίζουν την αδελφή κάποιου για να τον προσβάλλουν. Προφανώς οι φάρσες προέρχονται απο μια εποχή και ένα κοινωνικό περιβάλλον οπου ο άντρας (που έχει το ρόλο του προστάτη) θα ένιωθε μεγάλη προσβολή αν του έθιγαν την αδελφή, όπως γίνεται με τη μάνα. Όταν του έλεγαν αυτό πάντως, ο Λέντης άνετα αποκρινόταν απλά οτι δεν έχει αδελφή!

Αλλη μια χαρακτηριστικη αντιδραση των θυματων, ειναι να αναφέρουν οτι ο Λέντης είναι δειλός και οτι δεν έχει αξία όσο κρύβεται πίσω απο το τηλέφωνο, αντί να έρθει να τους τα πει απο κοντά. Το θέμα όμως δεν είναι οτι ο Λέντης είχε προηγούμενα μαζί τους, ούτε ήθελε να παίξουν μονομαχία. Ο Λέντης ήθελε να κάνει αυτό ακριβώς: το εφφέ της φάρσας.

Σκηνικό των φαρσών
Κατά ένα διαδικτυακό σάιτ, αναφέρεται οτι ο Λέντης έκανε τις φάρσες στην αρχή της δεκαετίας του '90. Σε κάποιο φόρουμ πάλι διάβασα οτι οι φάρσες έγιναν το 1987. Όπως και να έχει, οι φάρσες έγιναν χωρίς κάποιο ηλεκτρονικό μέσο, και είναι άγνωστο τί εξοπλισμό είχε ο Λέντης για να τις μαγνητοφωνήσει απο το τηλέφωνο, και μάλιστα σε σχετικά καλή ηχητική ποιότητα.

Προφανώς ο Λέντης μοίρασε τα μαγνητοφωνημένα κατορθώματά του σε γνωστούς, και κατόπιν ταξίδεψαν απο χέρι σε χέρι, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις (Πατρινοί, Κόνδορος). Το καλοκαίρι του 1999 ή λίγο πριν, κάποιος ψηφιοποίησε μερικές απο αυτές και τις ανέβασε σε 24 (εικοσι τέσερα) mp3 σε κάποιο σάιτ με την επωνυμία Underground. Το σάιτ αυτό φιλοξενούσε επίσης την κασσέτα "Βρωμύλος" του Μετζέλου και τις φάρσες των Πατρινών.

Απο οσο μπορω να πω το σάιτ ειχε μεγάλη επιτυχία και ανέβηκαν και άλλα σάιτ και φόρουμ αφιερωμένα στο Λέντη, απο την πιτσιρικαρία της εποχής. Οι 24 (εικοσι τέσσερεις) φάρσες του Underground κυκλοφορούσαν απο σάιτ σε σάιτ. Ένα απο αυτά ήταν το "ΚΤΕΛ" (http://ktel-3.tripod.com) το οποιο μάλιστα προσπαθούσε να αναβιώσει το παράδειγμα του Λέντη, προσπαθώντας να τον μιμηθεί. Είναι πιθανό οτι και ο Φουσέκης να εμπνεύστηκε απο το Λέντη, χωρίς όμως να τον μιμηθεί.

Σήμερα δεν έχει μείνει τίποτα απο όλη αυτή την ιστορία, πέραν απο κάποιες σελίδες του ΚΤΕΛ αν και το ίδιο το σάιτ έχει πέσει. Το ΚΤΕΛ ισχυριζόταν οτι επρόκειτο να ψηφοποιήσει και άλλες φάρσες του Λέντη (βλ. παραπάνω λινκ) που δεν έχουν ανέβει στο ίντερνετ, αυτό όμως δεν έγινε ποτέ.

Την εποχή εκείνη, ένας γνωστός μου (λίγο μαλάκας κιόλας) μου είπε οτι έχει πρόσβαση σε μία απο τις αυθεντικές κασέτες του Λέντη, και τις έχει ψηφοποιήσει. Μάλιστα μου είπε οτι υπάρχουν αρκετές "άγνωστες" φάρσες που δεν υπάρχουν στις γνωστές 24 (εικοσι τέσσερεις) του Underground που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μάλιστα μου έστειλε 2 (δύο) απο αυτές τις άγνωστες!! Μετά όμως όσο και αν του ζητούσα, δεν μου έστειλε άλλες (είπα οτι ήταν λίγο μαλάκας).

Αυτό το γεγονός πάντως έχει συνταράξει τα νερά. Όπου και αν έβρισκα πληροφορίες για τον Λέντη, πάντα έβρισκα τις ίδιες 24 (εικοσι τέσσερεις) του Underground. Μέχρι τώρα δεν έχω καμία άλλη απο αυτές τις "άγνωστες" φάρσες εκτός απο αυτές τις 2 (δύο) που ανέφερα. Φαντάζομαι θα είναι συλλεκτικής αξίας.

Κατάλογος φαρσών του Λέντη
Ο κατάλογος είναι με τη σειρά που είναι αριθμημένα τα 24 (εικοσι τέσσερα) αρχεία μπ3 που κυκλοφορούσαν εξ αρχής στο διαδίκτυο, και δεν ανταποκρίεται σε χρονολογική σειρά. Αναφέρονται επίσης ποιός απο τους δύο πραγματοποιεί την καθε μία, καθώς και παρατηρήσεις πάνω στα θύματα (πχ. ποιά ακούγονται πάνω απο μια φορά)
  1. Mouni klamμeno (Μπουκωμένος)
  2. Ela na mas gamήseis (Μπουκωμένος)
  3. I want to speak to Jenny (Μπουκωμένος)
  4. Kseni, kseni!! (Μπουκωμένος)
  5. Lentis, den einai kyrie! (Μπουκωμένος) Δύο φάρσες
  6. Στon poutso mou (Μπουκωμένος) Τρεις σύντομες φάρσες
  7. Ξekoliara apopse (Μπουκωμένος) Πέντε σύντομες φάρσες
  8. Ton Kouna-Mouta dwse mou ! (Μπουκωμένος)
  9. Treis kai par' t' arxidia mou ! (Συναχωμένος)
  10. Aimilie, me vrizoune ! (Συναχωμένος)
  11. H gamiola i korh sou (Μπουκωμένος)
  12. Pirate stilo kai molybi ? (Συναχωμένος) Ίδιο σενάριο με τη φάρσα 9
  13. St' arxidia mas kai afto (Μπουκωμένος) Η ίδια κυράτσα με τη φάρσα 9
  14. Na ton valeis ston kwlo sou! (Συναχωμένος, μετά κλεινει το τηλεφωνο και συνεχίζει ο Μπουκωμένος, υποδυόμενος οτι είναι ο ίδιος)
  15. Karga nekrofylos (Συναχωμένος και μετά Μπουκωμένος) Άντρας της Ρούλας
  16. Ela agaph mou (Συναχωμένος) Μιλάει με μια Ρούλα, μάλλον τη γυναίκα του παραπάνω
  17. 8ymasai pou se gamaga? (Μπουκωμένος) Πάλι ο άντρας της Ρούλας
  18. O Nikos o Tsagkouras (Συναχωμένος)
  19. Poly xalia eistε kyrie (ο Συναχωμένος μιλάει στην κυράτσα και μόλις έρχεται ο άντρας της, αναλαμβάνει ο Μπουκωμένος)
  20. I would like to speak to Mary (Μπουκωμένος) πιθανόν πρόκειται για την ίδια Μαίρη της φάρσας 3
  21. Mounogria, Pourogria (Συναχωμένος)
  22. Mapa! (Μπουκωμένος)
  23. O Giwrgos me to papi (Συναχωμένος) πιθανόν η Άντα είναι η κόρη της γριάς στη φάρσα 21
  24. Ti symptwsh !?!? (Μπουκωμένος)
Όλα αυτά μας κάνουν σύνολο 37 περίπου ξεχωριστές φάρσες

8 σχόλια:

  1. Υπάρχει περίπτωση να ανεβάσεις με κάποιον τρόπο τις 2 ακυκλοφόρητες; Έχω εντρυφήσει στην ελληνική φάρσα,και,σίγουρα,αν υπάρχουν αυτές οι ακυκλοφόρητες, αποτελούν "Holy Grail" για μας τους συλλέκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως ξέρεις κάποια άλλη σελίδα να τις κατεβάσουμε όλες;
    Έχω μερικές, αλλά στο "ΚΤΕΛ" οι φάρσες από τη 15 και κάτω έχουν διαγραφεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oi farses autes kathos kai tou fouseki eginan tin xroniki stigmi pou anaferei o filos alla oxi apo tilefono alla apo asurmato ΚΕΠΙΚ του στρατου γιαυτο και μπορει και πιανει VHF kai ton kaloun se ktel,to idio kai o fousekis giauto sto telos tous pianoun amfoterous ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κόνδορος που αναφέρετε σε κάποιο σημείο ήταν μέλος των Πατρινών, ή πρόκειται για κάποιον άλλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Κόνδορος ανήκει στην κασέτα με τις φάρσες που αποδίδονται στον Δημήτρη Μεντζέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2 είναι, ο Λέντης και ο Ανέστης και κάνουν μαζί τις φάρσες, σε κάποια τηλεφωνήματα ξεχωρίζουν, έχουν διαφορετική φωνή.
    Ο Λέντης είναι αυτός με τα μπινελίκια ο Ανέστης είναι αυτός που κάνει χαβαλέ κυρίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αραγε ξερει κανεις τον Λεντη?Που ειναι και τι κανει σημερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχουν κάπου οι φάρσες του Κόνδορου; Είχε πέσει στα χέρια μου η κασέτα κάπου στο 1999, τις ψηφιοποίησα σε cd το οποίο χάλασε και το άτομο που είχε την κασέτα την έχασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή