Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Φράσεις που μου τη σπάνε #3: Η Θεσσαλονικότητα και πώς αποκτάται

Δεν ξέρω τι έχει πάθει ο κοσμος, κυριως στα ΜΜΕ, και αναγει τους Θεσσαλονικιούς και τις Θεσσαλονικές σε μία ξεχωριστή ράτσα. Δηλαδή όταν καποιος είναι απο τη Θεσνίκη, το αναφέρουν σαν υποχρεωτικό trivia, σα στίγμα ρε παιδί μου.

Παρουσιάζεται πχ μια νέα γλάστρα-παρουσιάστρια-μοντέλα, και ο πανελίστας υποχρεωτικά θα αναφέρει οτι ναι, ειναι Θεσσαλονικιά. Αν είναι πχ Πελοποννήσια δεν υπάρχει λόγος να το μάθουμε. Αν είναι Θεσσαλονικιά όμως, ε, είναι Θεσσαλονικιά, δεν είναι το ίδιο!

Μια φορά κουτσομπολεύανε μια γκόμενα σε ένα μεσημεράδικο και εκεί που μιλούσαν και λέγανε τί βυζάρες, τί ταλέντο και τί αέρα έχει, ένας πανελίστας πετάγεται σαν πούτσα και προσθέτει "και είναι και Θεσσαλονικιά", και όταν βλέπει πως δεν ακούγεται καθαρά, επαναλαμβάνει "και είναι και Θεσσαλονικιά" λες και είναι πολύ σημαντική πληροφορία. Λες και αμα ήταν Βολιώτισσα θα άλλαζε κάτι.

Ξεκαθαρίζω οτι δεν έχω καμία θετική ή αρνητική άποψη για τους Θεσσαλονικείς. Για να έχω άποψη, θα πει οτι τους ξεχωρίζω για κάτι. Αλλά οι Θεσσαλονικείς μου φαίνονται εντελώς ίδιοι με τους Αθηναίους, με τους Δωδεκανήσιους, με τους Κυκλαδίτες, με τους Πελοποννήσιους, με τους Πουτσοχωρίτες. Δεν αναγνωρίζω κάτι υπέρ ή κατά στους Θεσσαλονικείς γιαυτό και μου φαίνεται παράλογη όλη αυτή η γαμημένη πόρωση με τη Θεσσαλονικότητα του καθενός

Αλλά ρε πούστη τί ρατσισμός είναι αυτός; Γιατί όταν κάποιος παρουσιαστής ή καλλιτέχνης είναι Θεσσαλονικιός πρέπει να το λένε ενθουσιαστικά κάθε τόσο σαν επίθετο; Έχετε ακούσει κανένα εκφωνητή να λέει με ενθουσιασμό οτι ο τάδε "και ναι, ειναι Ροδίτης!!" ή οτι η τάδε "είναι όμορφη, είναι σέξυ και είναι και Πατρινή"; Σαν μαλακία ακούγεται, ακριβώς επειδή δεν το ακούμε τόσο συχνα.

Εαν είστε πιο έξυπνος απο αμοιβάδα, μπορείτε να συγκρίνετε και να δείτε και μόνοι σας πόσο άκυρο είναι να υπερτονίζεται η καταγωγή του άλλου σαν προσόν. Αν ακούγεται άσχετο το να αναφέρω οτι "ο τάδε είναι σέξυ και Πυργιώτης" σαν προσόν, άλλο τόσο είναι και το να αναφέρουμε "είναι σέξυ και Θεσσαλονικιός" Αλλά δεν το παρατηρούμε!! Μας ακούγεται πιο φυσικό επειδή το τσαμπουνάνε κάθε τόσο.

Δεν μας ξεκαθαρίζουν όμως. Η Θεσσαλονικότητα αποτελεί πλεονέκτημα; Γιατί έτσι όπως το λένε έτσι φαίνεται. Αν είναι έτσι να μας πουν όμως τί πλεονέκτημα ακριβώς είναι, να το αποκτήσουμε κι εμείς ρε πουστη μου. Είναι πιο μάγκας; πιο έξυπνος; πιο καβλιάρης; πιο ταλαντούχος; μήπως είναι της Αρείας φυλής;

Τώρα ο μέσος μαλάκας που διαβάζει τα παραπάνω, θα πει οτι είμαι πχ κομπλεξικός Αθηναίος και τα έχω με τους Θεσσαλονικείς. Όχι, αγαπητέ μου μέσε μαλάκα. Όσο αηδιάζω με αυτούς που αναφέρουν τη Θεσσαλονίκη σαν προσόν, αλλο τόσο περισσότερο αηδιάζω με τους ανεγκέφαλους κομπλεξικούς Αθηναίους που αντιπαθούν τους Θεσσαλονικείς, μισούν τον ΜΠΑΟΚ, και κολάνε σε θέματα όπως την μπουγάτσα, το "κασέρι", το "σουβλάκι", τα "τον είπα" και όλα αυτά τα στερεότυπα.

ΥΓ. Ίδια σκατά με τους Κρητικούς.

4 σχόλια:

  1. Χαχαχα! Πραγματικά με έκανες και γέλασα με αυτό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντελώς αυθόρμητη σκέψη που θα εκφράσω εγώ, ένας αναγνώστης που ξεχειλίζει από Θεσσαλονικοτητα [:-p]

    Μήπως αυτήν την "αρετή" (διότι πάντα σαν προσόν την αναφέρουν αυτήν την ιδιότητα) την εφηύραν πολλοί Αθηναίοι, σαν γιατρικό, σαν παυσίπονο βρε αδερφέ, βλέποντας τους Θεσσαλονικείς να γκρινιάζουν μονίμως για την αδικημένη πόλη τους;

    'Αλλη εξήγηση: μήπως από το γνωστό κλισέ της Θεσσαλονίκης ως ερωτικής πόλης; κι επομένως μιας πόλης που (υποτίθεται ότι) κατοικείται από ερωτικά προικισμένους; Το κλισέ της "ερωτικής Θεσσαλονίκης" το έχει θίξει και ο Νίκος Δήμου στο απολαυστικό Ειρωνικό Νεοελληνικό Λεξικό του. Και αναρωτιέμαι αν το κλισέ οφείλεται στην προηγούμενη εξήγηση, ή αν προέκυψε επειδή ξερωγώ η Θεσσαλονίκη ήταν η ερωτική φωλιά πολλών Αθηναίων που περνούσαν εκεί μερικές μέρες κάθε τόσο, στο πλαίσιο κάποιου επαγγελματικού ταξιδιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α το περιμενα οτι ο εκθειασμος κρυβει καποια κουτσουκελα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σημαντική παράλειψη: και ποιός μας λέει ότι το κλισέ της "ερωτικής Θεσσαλονίκης" δεν το έχουν εφεύρει οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς, βάσει του θεωρήματος "Όποιος χάνει στα (κρατικά) χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή